sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Papuja, apua! (taimia taas tarjolla)

Tänään saatiin vihdoin laitettua uusia kasvulaatikoita! Mies toi töistä kuusi lavakaulusta, joista neljä otettiin nyt käyttöön, kahteen ei jäänyt tällä erää enää multaa.


Kylvin suoraan maahan esikasvattamattomana (hmmm, joo, olis pitänyt ja pitänyt, mutta kun ei ollut tilaa missä esikasvattaa!) parsakaalia, lehtikaalia, keräkaalia ja herneitä. Leikkopavun taimet pääsivät myös vihdoin multaan. Tai niinhän minä luulin siellä touhutessani. En nimittäin muistanut, että siellähän oli sekä leikko- että salkopapua. Voi kehvatsu!

Harmitti, kun tilaa oli kuitenkin, taas ja edelleen liian vähän. Taimi- ja rivivälit pitäisi olla kaaleilla noin puoli metriä, pavuillakin noin 30cm. Yritin ensin ahneuttani tunkea kaikki papujen pikkutaimet yhteen laatikkoon, mutta sitten tulin järkiini ja kaivoin puolet pois. Vieläkin saattaa olla vähän naftisti tilaa noille raukoille. Mutta MITÄ MÄ TEEN TAAS NOIDEN PAPUJEN KANSSA? Nyt kun pääsin tuohon taimien lahjoittamisen makuun, niin otetaas saman tien toinen kierros. (Oi kun olisinkin älynnyt tarjota näitä jo kesäkurpitsan kanssa yhtä aikaa!) Toivottavasti joku ottaisi papujakin. Tänään annoin jo yhden satsin pihassa piipahtaneelle naapurille, mutta enpä arvannut että itselle jäisi vielä noin paljon, kymmenisen taimea ylimääräistä.

Papuja, anyone? Jos siis uskallat ottaa taimia, jotka ovat iloisesti sekaisin. Tarjolla on sokkosekoituksena A) salkopapua joka siis todellakin tarvitsee tuen kasvaessaan tai B) matalaa leikkopapua, joka käsittääkseni kasvaa pensastaen.

Nyt alan uskomaan, että kyllä, noilla kokeneilla puutarhureilla ON hyvä pointti siinä että taimilaatikot merkitään hyvin JA istutuksista piirretään kartta. Raapustin siis äkkiä oman kasvimaan koordinaatit vielä kun muistin mitä missäkin (oletettavasti) on:



Ylimääräiset kesäkurpitsan taimet on nyt jaettu (ja viimeisten nouto sovittu). Ihanaa että niille löytyi kodit eikä tarvinnut heittää kopostiin!
Tuntuu tosi mukavalta jakaa kasveja eteenpäin, kun olen itse tähän asti ollut vain siellä saajapuolella. Eilenkin hain tuttavalta raparperia ja oli kiva tarjota hänelle vaihtarina kesäkurpitsaa.

Uusi raparperi pääsi vanhan kaveriksi tenniskentän kupeeseen. Mies kaivoi syvän kuopan joka täytettiin tuolla uudella, hyvällä mullalla.Toivottavasti uusi tulokas viihtyisi vanhaa paremmin. On se vanhakin tänä vuonna kasvattanut jo muhkeat lehdet ja jonkin verran varsiakin, mutta ei niistä saisi kuin yhden piirakan, joten en ole juurikaan niitä nyhtänyt. Nyt tuolta hakureissulta sain tuliaiseksi myös iiiiisoja varsia suoraan keittiöön käyttöön, ettei tarvitse heti hätyytellä tätä tulokastakaan.


Yksi kurpitsan hakijakin toi minulle ystävällisesti vaihtareita, vaikken todellakaan ollut mitään vailla. Hänellä sattui olemaan pikkusydäntä pari taimea, ja nehän sopivat vallan loistavasti tuohon tulppaanipenkin reunaan, jossa onkin jo viime kesäinen mätäs samaa kasvia. Tökkäsin taimet multaan samalla kun kitkin rikkaruohoja. Ai että oli muuten helppo homma tällä kertaa, kun oli vain muutama siellä täällä, eikä siihen mennyt kuin muutama minuutti viime kertaisen kolmen tunnin sijaa.

Mies ja muksut kokosivat pihan perälle trampoliinin ja turvaverkon. Sen hankintaa meille on mietitty jo useampi vuosi. Viime vuonna valitsimme kesän hankinnaksi uima-altaan, mutta nyt tuli tämä suomalaisten kotipihojen sininen somistaja sitten meillekin.

On tylsää olla nipottava natsimutsi, mutta meillä on sääntönä että trampalla saa pomppia vain yksi kerrallaan. Luulenpa, että vuorojen tasapuoliseen jakamiseen tarvitaan munakello, joka kellottaa hyppelyajan. Ainakin näin ensi alkuun, kun trampalla on uutuudenviehätystä ja pihan kaikilla lapsilla on iso hinku pomppimaan.





Istutin lisää kesäkukkia ja huomasin tehneeni karkean laskuvirheen. En ostoksilla, vaan istutusinnoissani. PiNkkejä petunioita pitää käydä hakemassa lisää etupihan ikkunanaluslaatikoihin. Laatikoita tulee kolme, jokaiseen viisi petuniaa plus valkoiset lobeliat. Nyt kaksi laatikkoa on valmiina mutta yhdestä puuttuu petuniat, koska luulin niitä olevan ylimääräisiä ja tulin laittaneeksi ne takapihan terassin kaiteelle peltipurkkeihinkin. Viiteen, saati sitten kahteenkymmeneenviiteen on yllättävän hankala laskea :)

En viitsinyt enää purkaa "ylimääräistä" istutusta, samahan noita on hakea lisää. Enhän edes kuvittele, että kesäkukat olisivat muutenkaan kaikki tässä. Höh, kyllä nyt ainakin yksi aleostostkäynti pitää tehdä, kohtahan puutarhat heittelevät kesäkukat ja kenties perennojakin hullunhalvalla pihalle.

Takaterassille laitoin valkoisia petunioita murattien kanssa:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti