lauantai 19. toukokuuta 2012

Tästä se taas lähtee

Koko keväänä en juuri käynyt takapihalla, ei muka ollut aikaa. Oli kylmää ja kiirettä ja mitä kaikkea. Hieman taas, itselleni varsin ominaisesti myöhästyin keväthommista, mutta ei kai kaikkea ole vielä menetetty.

Toukokuun alussa kävin vihdoin tutkimassa tilukset ja kasvien tilanteet. Viskoin puutarhakalkkia (joo, vähän myöhässä mutta ei kai se niin tarkkaa voi olla?) kasvien juurille ja oikeastaan koko nurmikolle, joka pukkaa paikoitellen sammalta kiitettävästi. Sen tiedän jo, että sammal indikoi liian hapanta maata, joka tarvitsee kalkitusta.

Kurkin kasvien alkuja ja silmuja, kyllä siellä oli ainakin pioneissa, perennapenkeissä, marjapuskissa ja kärhöissä kovasti silmuja puskemassa. Syksyllä istuttamani sipulikukkien penkki puski vartta reippaasti ja sen vieressä oleva puska näytti myös kotiutueen hyvin. Sain viime kesänä ystävältä puskan jotain vaaleanpunaista perennaa, ei voi muistaa mitä. Voisikohan olla pikku(särkynyttä)sydäntä?




Kuvassa kolme Sarah Bernard-pionia, jotka istutettu viime kesänä. Oikean puoleisin vaikutti kuolleelta, ainkaan siinä ei vielä näkynyt versoja kuten kahdessa muussa. Toivotaan kuienkin että sekin sieltä jaksaisi lähtä vielä kasvamaan. (Keskellä möykky rikkaruohoja, hmmm, sorry)
Ja kyllä, näinkin hienosti ne on istutettu, nurmikkoon kaivettu kuopat taimille ja that's it. Ei kunnon penkkiä saati rajauksia. Katsotaan, jos ehdin ja jaksan sellaiset vielä joskus näille (ja muille) järkätä.

Kasvulaatikot oli kyllä surullinen näky: rikkaruohoja, soraa ja hiekkaa pinnat täynnä. Viime vuonna niihin ostamani multa oli tosi huonoa, ei lähellekään pussimullan tasoista kuohkeaa ja mustaa multaa. Olen kai vähän kermapylly kun ajattelen että sellaista puutarhamullan kuuluisi olla. Vai olenko?
Harmitti ihan hirveästi, kun mies toi peräkärryllisen sitä kuivaa kökköä kotiin. No nytpä tiedämme ainakin mistä ei kannata ostaa "hyvää puutarhamultaa". Yritin parannella sitä kompostista tyhjennetyllä matskulla, mutta kyllä sekin oli mielestäni liian kuivaa, sillä sieltä erottui selvästi vielä puutarhajätettä kuten oksan paloja ja käpyjä ja kesäkukkien juuria.


Kitkin helatorstainan kasvulaatikoiden pinnan rikkaruohoista ja hälytin miehen apuun. Hän lapioi laatikosta puolet pois ja lisäsimme lopun sekaan 150 litraa ostomultaa säkeistä, jotka sattui kotoa löytymään viime kesän jäljiltä.

Muokkasin multaan kaksi kohopenkkiä ja istutin niihin mansikan taimia.Ihka ensimmäisen mansikkamaani ikinä! Olen joskus aikoinaan auttanut tätiäni mansikkamaan muokkauksessa ja sillä asiantuntijuudella mentiin. Katoin kohopenkit mustalla jätesäkillä, tein siihen reijät taimille ja asettelin laudat painoiksi reunoille ja keskelle. Huh, Viherpeukalon taimien mukana lähettämässä istutusoppaassa peloteltiin oikean istutussyvyyden tärkeydellä, mutta en antanut sen säikyttää itseäni vaan tökin taimet silmämääräisesti "sopivaan" syvyyteen. Nyt toivotaan parasta ja mielellään myös makeita mansikoita pitkin kesää.




Kaikkia neljää laatikkoa ei vielä pystytty uudistamaan vaan kolme jäi odottamaan kunnon multaa. Niihin istutellaan sitten myöhemmin ainakin papuja, kesäkurpitsaa ja salaatteja.
Yksi laatikoista aiheuttaa hieman päänvaivaa. Siinä on monivuotisia kasveja (ruohosipuli ja joku yritti, öh, muistaakseni rosmariini, sekä maa-artisokkaa (hmmm, muistelisin ainankin että ne oli juuri tässä laatikossa, mutta varmaksi en uskalla vannoa). Lisäksi samaan laatikkoon tuli tökättyä syksyllä talvivalkosipulia, jota sain naapurin isännältä. Hienosti näyttää valkosipulit lähteneen kasvuun, jes!


Mutta siis, tähän tuskin tullaan vaihtamaan multia. Lohdullistahan se on, että näyttävät viihtyvän ja kasvavan myös tuossa moskassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti