lauantai 19. toukokuuta 2012

Äiti kylvää ja kasvattaa

Äitienpäivänä istutin papujen ja kurpitsan siemenet, tomaatin taimet (eiei, en kasvattanut itse vaan tilasin Viherpeukalosta) ja muutaman pelargonian vihreine kavereineen ruukkuihin. Nämä oli neljä uutta ostopelargoniaa. Viime kesäiset, talvehtineet pelargoniat ovat vielä sisällä odottamassa karastamista hissun kissun ulkoilmaan.

Täytyykin kehaista, kolmestatoista pelargoniasta viisi selvisi talven yli. Se on minun hoidossani hyvin, sillä todellakin hylkäsin kasvit oman onnensa nojaan. En tainnut kastella kuin kerran koko talven aikana. Huhti-toukokuussa vaihdoin uusiin multiin ja nostin ikkunan eteen, siinäpä koko service jota raukat saivat.

Muistin jopa liottaa yön yli leikko-, salko- ja härkäpapujen sekä perusvihreän kesäkurpitsan siemenet (hyvä minä!). Kaikki siemenet piti kylvää väliaikaisratkaisuna parvekelaatikkoihin, sillä kasvimaalla nököttävät neljä kasvulavaa olivat törkeässä kunnossa.




Kolme tomaatin taimea istutin amppeliin. Tomaatit ovat ihan uutta minulle, en ole ennen uskaltautunut niihin tarttua kun vaatisivat kasvihuonetta ja lannoitusta ja koulimista ja varkaiden vähentämista ja mitä kaikkea, huh tulee ihan hiki kun ajatteleekin. No mutta nyt tilasin rehvakkaasti amppelitomskujen taimia, kun kerran esitteessä luvattiin että aurinkoisella paikalla menestyvät amppelissa hyvin eikä tarvitse niistä varkaistakaan huolehtia. Ok, katsotaan miten käy.
Takaterassimme on aurinkoinen vain aamupäivällä, joten meinasi tulla tenkkapoo minne ripustan sen amppelin. Onneksi muistin, että etuoven pielessähän on amppelinkannatin, sinne siis. Ei ehkä ihan perinteisin ovenpielikasvi se tomaatti, mutta onkos sillä niin väliä. Saapahan tomskut aurinkoa aamusta iltaan, etupihamme on suorastaan paahteinen. Pitää vaan muistaa kastella ahkerasti.




Istutushommat meinasivat tyssätä alkuunsa, kun sopiva multa loppui kesken ja piti hieman säveltää. Minulla oli (sisä)kukkamultaa ja mustaa puutarhamultaa pusseissa, joten sekoittelin niistä coctailin kesäkukkamullan puutteessa. Puutarhamulta kun on liian vahvaa, ja viherkasvimulta oli aika kuivaa, joten päättelin että miksaamalla voisin saada tarpeeksi kuohkean mutta ei liian vahvan mullan. Saapa nähdä, osuinko oikeaan.

Osa pelargonioista jäi suosiolla odottamaan kunnon multaa ja kavereita. Ei nimittäin onnistunut muratin talvehtiminen ja sekös harmittaa. Tilasin viime keväänä Viherpeukalolta kolme isoa ja kallistakin irlanninmurattia, jotka kuivuivat täysin talven aikan. Pöh. Ostetaan sitten taas uusia muratteja, minkäs sille voi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti