maanantai 30. heinäkuuta 2012

Pienet tassut puutarhassa

Meillä on perheessä kaksi kissaa, jotka ovat tähän asti viettäneet laiskanpulskeaa sisäkissän elämää. Eilen nämä rakkaat pääsivät vihdoinkin ulos seikkailemaan. Nyt oli kaikki valmista tähän suureen muutokseen: oli rokotukset ja leikkaamiset kunnossa, oli harjoiteltu ulkoilua valjaissa ja säikytelty autolla jotta osaisivat pelätä ja kiertää ne tulevaisuusessa kaukaa. Ja sitten se kaikista vaikein, se isoin kynnys minkä takia meidän mussukat eivät ole aikaisemmin päässeet pihalle, eli meidän ihmisten huoli että kisuille sattuisi jotain. Mieheni olisi halunnut pitää kissat sisällä turvassa ja lapset ovat itkeneet jo muutamatkin itkut murehtiessaan mitä kaikkea kamalaa kissoille voi sattua. Siispä minulle, joka olen aivan yhtä huolissani, jää epäkiitollinen rooli olla se joka tokaisee kerta kerran jälkeen reippaasti mutta hieman viileästi että kyllä kaikki hyvin mene.



Voi, sitä nyt toivotaan! Sinne ne kisulit lähtivät, suureen maailmaan. Oman pihan rajat eivät taida riittää, reviiriä on levitettävä ja suunnattava viiksikarvat kohti kissamaisia seikkailuja. On tutustuttava kaikkiin naapuruston kissoihin ja löydettävä mielenkiinoisimmat polut aluskasvillisuuden seasta.
Muun perheen on nyt vain seurattava vieressä sydän hieman syrjällään tätä tutustumista ja opittava elämään tämän pienen, kalvavan huolen kanssa. Ja oppiihan sitä, sen olen huomannut pienten koululaisten äitinä, kun olen sopeutunut siihenkin että lapset kulkevat itsenäisesti koulumatkat mutkaisen kylätien onnettoman kapealla pientareella.

Toisaalta, huolta tasapainottaa hauskuus seurata kissojen riemua uusien asioiden edessä. Kisut ovat parin päivän aikana jo ottaneet pihaa haltuun kiitettävästi. On kiivetty puihin, on jääty klassisesti naukumaan hädissään "en osaa tulla täätä alas apua!" kunnes suurten maanittelujen jälkeen tultu alas oksalta oksalle hyvin epäsulavasti mahalleen mätkähdellen. Terassi on todettu mukavan lämpimäksi torkkupaikaksi ja kesäkurpitsojen kasvulaatikko mainioksi näköalapaikaksi asettua seuraamaan lasten trampoliinitouhuja. Perhosia ja muurahaisia jahdataan villisti ja heinänkorsia natustellaan silmät nautinnollisesti viiruina. Urheat tulokkaat ovat jopa ottaneet kontaktia naapurin koiranpentuun ja jo ainakin kahteen lähitalon kissaan.

Olen pariinkin otteeseen pysähtynyt kesken touhujeni katselemaan pihalla juoksevaa/hyppivää/kävelevää/patsastelevaa kissaa ja huomannut ajattelevani, että nyt pihani on täydellinen. Siellä on ollut kissan kokoinen aukko, mutta nyt palaset ovat loksahtaneet vaimeasti naksahtaen paikoilleen. Pihapiirissä tassutteleva kissa on ihana näky!

PS: Koirista kertovia kylttejä on paljon erilaisia: pelottamaan, varoittamaan tai huvittamaan tarkoitettuja. Mutta mistä saisi kyltin, jossa kerrottaisiin tämän pihan olevan kissan valtakunta?


5 kommenttia:

  1. Miten kisuliineille kävi? Ovatko viihtyneet ulkona ja kuitenkin tulleet aina väsyneinä mutta onnellisina kotiin?
    /Anu

    VastaaPoista
  2. No kyllä muuten viihtyvät! Ja ovat hyyyyvin närkästyneitä, etteivät pääse ulos heti aamulla silloin, kun olemme töissä (ja lapset hoidossa ja myöhemmin koulussa). Äänekästä protestointia, voin vakuuttaa! Iltapäivisin kun ensimmäinen meistä kotiutuu, singahtavat pihalle hännät suorina, hyvä että edes tervehtivät kotiutujaa.
    Iltaisin joudutaan huhuilemaan aikamme, mutta vielä ovat tulleet yöksi sisään.
    Kissanluukkua suunnitellaan kuumeisesti ts punnitaan kotitekoisen ja kaupallisen, sirutunnistukseen perustuvan hi-fi-version välillä.

    VastaaPoista
  3. :) mä muistan kun aikoinaan vein mun kissan (Eleonoora Rigby) kesäloman ajaks Loviisaan... Se ei suostunu tekee tarpeita kun omaan lootaan ja famo ruokki varmaan koko kulmakunnan kissat niillä jättimäisillä annoksilla. Ja se tunne kun huhuat kisua ja jostain niityltä näkyy hännän pää :) / Anu

    VastaaPoista
  4. Nonniin, nyt se sitten jo tapahtui, toinen misukka yöpyi ulkona viime yönä!
    Molemmat pyydystettiin iltasella sisään, mutta toinen karkasi pikkiriikkisestä ovenraosta takaisin ulos, eikä enää näyttäytynyt sen jälkeen. Aamulla löytyi terassin sohvalta, ei vissiin ollut edes palellut kun oli kaivautunut villashaaliin.
    Saas nähdä mitä tapahtuu kun syksy ja talvi tulee...

    VastaaPoista
  5. No kyllä syksy ja kylmä ne viimeistään sisälle ajaa! :)
    /Anu

    VastaaPoista