maanantai 6. toukokuuta 2013

Kompostikausi avattu

Kyllä kyllä, taas uusi varma kevään merkki: lämpökompostin tyhjennys ja uuden biojätesadon keräämiskausi aloitettu. Jossain vaiheessa talvea komposti jäätyi ja sen jälkeen tietysti täyttyi ja biojätteen kerääminen piti lopettaa. Sielussa vihlaisi joka kerta kun heitin perunankuoria ja ruuanjämiä sekajätteeseen. Tänään on siis onnenpäivä. Nuorempi lapsikin huudahti kasvot loistaen: "Jee, nyt voidaan taas kerätä biojätettä!".

Lämpökompostin tyhjennyshän sujuu siis näin:

1. Etsi ja tyhjennä kottikärryt.
2. Etsi pistolapio.
3. Tyhjennä jälki- eli avokomposti, joka on talven aikana vajunut mukavasti. Siitä tulee viisi täyttä kottikärryllista ravinteikasta kompostimultaa kasvulaatikoihin.
4. Kääntele komposti kasvulaatikoiden multien sekaan.
5. Tyhjennä lämpökompostia lapiolla kottikärryihin ja juoksuta se jälkikompostiin. Toista kolme kertaa.

Kultsu on ollut ahkera <3. Minä osallistuin urakkaan vuolaalla ihailulla saavuttuani töistä kotiin juuri parahiksi viimeisen kottikärryllisen nähdäkseni.

Meidän komposti on kaksi vuotta vanha L&T:n lämpökompostori. Ei mikään hifistelyvehje, mutta perushyvä peruslaite. Se on etupihalla sekajäteastian vieressä jotta sinne on helppo vipata keittiön pieni biojäteastia heti kun se täyttyy, vaikka pari kertaa päivässäkin tarpeen vaatiessa.


Avokomposti tenniskentän takana jättömaalla on ollut meillä heti alusta alkaen. Aluksi kompostoimme siis vain puutarhajätettä pienessä itserakennetussa puukehikossa. Tätä käytetään nykyään biojätteen jälkikompostointiin.



Avokompostilaatikko ei tietenkään riittänyt alkuunkaan kaikelle puutarhajätteelle, vaikkei tällä tontilla olla edes erityisen ahkeria haravoijia. Avokomposti onkin levinnyt siihen viereen eräänlaiseksi laiskan puutarhurin aumakompostiksi, jota täytellään fiiliksen mukaan. "Eräänlaiseksi" siksi, ettei sitä olla erityisemmin suunniteltu tai rakennettu, sen kun vain kippailtu erinäisiä maatuvia satseja päällekkäin. Talvella tänne on tyhjennetty myös kissojen puupelletti"hiekkaa". Ei mikään pihan kaunistus, mutta jonnekinhan ne lehdet, risut, heinä ja kausikukkien raadot on loppusijoitettava.



Tänä keväänä seinänaapuri on koonnut vaahteramme alle vielä uuden kompostin, ilmavan verkkokehikon lehdille.



Tontiltamme löytyy siis jo neljä kompostia. Herranjestas, kuulostaapa prolta! Ei kyllä tunnu siltä, mutta mukavahan se on huomata että näitä asioita on tapahtunut ikään kuin huomaamatta ja luontevasti.

Tämän vuotinen valmis komposti oli oikein hyvän näköistä, mustaa ja muhevaa. Vuosi sitten se oli vaaleampaa ja kuivempaa. Nyt olo oli kuin voittajalla: olemme osanneet itse tehdä näin hienoa multaa!





2 kommenttia:

  1. Voih, onnea toimivalle kompostorisysteemille! Itse taistelen ties monettako vuotta lämpökompostorin kanssa, se vaan ei toimi. En vaan osaa :(

    VastaaPoista
  2. Voi ei Apila, harmi jos ei se tunnu onnistuvan. Mikä mättää? Meidän pömpeli tuntui viime kesänä kasvattavan vain kärpäsen toukkia, niitä oli niin paljon kannessa ja sivuilla että iletti avata koko luukkua kun heti alkoi hirveä kuhina... hrrrr. Häädin niitä sitte kiehuvalla vedellä, jolloin kompostista tuli liian märkää ja se alkoi haisemaan. Siihen auttoi sitten jatkuva pöyhiminen ja kuivikkeiden yliannostelu.
    Yhtään en osaa edes arvata miksi tämän vuotinen lopputulos jälkikompostorista oli edellisvuotista selkeästi "multaisempaa" eli ilmeisesti valmiimpaa. Tuurilla siis mennään :)
    Tsemiä kompostin kesyttämiseen!

    VastaaPoista