tiistai 9. lokakuuta 2012

Om-mom-mom


Syksy, mikä ihana tekosyy. Ainakin juuresövereihin.

Punajuuri on ehdottomasti suosikkijuurekseni. Tai ehkä heti perunan jälkeen, niin tai porkkanan ja palsternakan. Eikä, en osaa valita, rakastan kaikkia juureksia! Näin syksyisin huomaan aina punajuuren nousevan ykköseksi.

Olen viimeisen parin viikon aikana syönyt 7 kiloa kotimaisia punajuuria (ja kyllä, Facabook ystäväni, punajuuripäivitykseni jälkeen on kilo rapsahtanut lisää pannun kautta lautaselle). Olen rouskuttanut kaiken itse, sillä perhe ei jaa intohimoani. En valita, saanpahan kokata punajuuri sitä ja punajuuri tätä harva se päivä, kukaan ei natise kyllästymistään yksipuoliseen tarjontaan.

Tässä yksi lemppariresepteistäni, lämmin punajuurisalaatti:

punajuuria
porkkanaa
valkosipulia
sipulia
rukolaa tai pinaattia
ruisleipää
pinjan/auringonkukan tms siemeniä
fetaa tai aurajuustoa

paahdettuja auringonkukan- tai sesaminsiemeniä
paahdettua ruisleipää ja margariinia
rucolaa tai pinaattia

Paahda kuoritut & pilkotut punajuuret (sen verran kuin vuokaan mahtuu, en ole koskaan mittaillut vaan heittelen sen mukaan mitä kaapista löytyy, yleensä se kilonpussi on perusyksikkö) ja porkkanat ohuiden valkosipulisiivujen kanssa uunissa kunnes puolikypsiä. Ropsaus suolaa, mustapippurirouhetta ja rosmariisia, meiramia ja basilikaa (tai mitä yrttiä haluat) sekaan. Lisää lohkottua sipulia loppuvaiheessa. Ei kannata antaa kypsyä liian pehmeiksi. Menisikö aikaa uunissa about 20-30 min?

Kastike:
4 rkl öljyä
1 tl omenaviinietikkaa
1 tl sinappia
1 tl sokeria/hunajaa
reilusti yrttejä, mä olen nyt hulluna rosmariiniin joten nyt sitä

Sekoita kastike kasviksiin. Kokoa lautaselle kasvikset sekä pestyä ja kuivattua pinaattia tai rucolaa, paahdetuttua ruisleipää kuutioina ja jos jääkaappi on armollinen niin feta-, aura- tai cheddarjuustoa.
Lisää paahdetut siemenet viimeisenä, etteivät pehmene vaan ovat rapsakoita.

Tää on vapaasti muunneltu Kodin Kuvalehden reseptistä omien mieltymysten ja jääkaapin sisällön mukaiseksi.

Jaa että mitenkö tämä postaus liittyi puutarhaan? Tjaa-a, ehkä sillä aasinsillalla että ehkä ensi vuonna koitan kasvattaa myös punajuuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti