lauantai 14. kesäkuuta 2014

Lumipalloefekti

Taimet pääsivät viimein multiin. Oli se jo aikakin!

Homma lähti siitä, että aikaisemmin ostetut kesäkukat piti saada istutetuksi. Petuniat olivat jo aika rähjäisen näköisiä, kun olivat nököttäneet tuulen ja sateen armoilla viikon. Lisäksi joka aamu töihin lähtiessäni pelkäsin löytäisinköhän kukkia enää kotiin palatessa, niin hyvin olivat siinä tarjolla vaikka jonkun voron viedä.
No mutta siis, etupihan kesäkukkien parvekelaatikoissa kasvoi taimivauvoja, joten ne piti siirtää kasvimaalle lopulliseen paikkaansa.


Jotta kasvulaatikoihin sai istutettua mitään, oli niistä ruopattava viime vuotisten kasvien juuret. Viime viikonloppuna istuin tuntikausia kuoputtelemassa multaa ja nykimässä puolimetrisiä ja sormen paksuisia juuria, ruohotuppaita ja rikkaruohoja. Sain puolitoista laatikkoa valmiiksi, joten tänään kuopsuttelin vain sen puolikkaan loppuun. Lisäksi valmiina oli lasten äitienpäivänä puhdistama laatikko. Hirvittävään rikakruohoviidakkotilaan jäi vielä kolme laatikkoa. Huh huh, juuri nyt tuntuu etten jaksa hyökätä niiden kimppuun tänä vuonna ollenkaan.

Tämä kaikki tuli tehtyä, ja kesäkukatkin pääsivät lopulta laatikoihinsa. Pieni lumipalloefektihän niiden takia muodostui, ja aikaa vierästi reippaat neljä tuntia. Mutta nyt on kynnenaluset mustina ja onnellinen olo. Tästä se taas lähtee. Sain kuin sainkin jotain aikaiseksi, hyvä minä!

Tehdäänpä vielä kierros kasvimaalla:

Etualalla iso "halloween kurpitsa" Tom Foxin taimet ja takana villiintynyt viidakkolaatikko.
Taidan käydä illalla  nykymässä osan noista seitsemästä taimesta pois, en muistanut istuttaessa että kyse oli isoista kurpitsoista. Nyt olisi siis ainakin 5 Tom Fox-kurpitsan taimea tarjolla, kuka haluaa?


Tässä yrttilaatikko:


Ripsuttelin tyhjiin kohtiin rukolan, keräsalaatin sekä korianterin siemeniä.
Kurpitsa- ja kesäkurpitsalaatikoihin istutin myös kohopenkkien välieihin viinisuolaheinää ja lehtisalaattia.


Harmillisesti taitepapuni eivät itäneet ollenkaan, mutta ruusupapu Hestia senkin edestä. Yksi kasvulaatikko on täynnä sitä. Noissa jugurttiämpäreissä pitäisi tikun mukaan olla kesäkurpitsaa, mutta minusta nuo taimet näyttävät presiis samanlaisilta kuin laatikossa olvevat ruusupavut. Diamat kesäkurppa ja isot kurpitsat olivat selkeästi tukevia, toisiaan muistuttavia kurpitsantaimia, mutta nämä tikun mukaan Partenonit ei näytä ollenkaan kesäkurpitsoilta. Mutta minkäs teet, näin olen ne laputtanut eikä niitä muuallakaan ole. Oli mitä tahansa, joutuvat nyt odottamaan seuraavaan tarmonpuuskaa että saan siivottua niille kasvulaatikon.


Maa-artisokat on villiintyneet, näitäkin haluaisin jakaa jollekin. Kuka haluaa? Saa tulla hakemaan.


Siinäpä niitä taas on. Yhdessä laatikossa mansikka kukkii ja raakileitakin näkyi. Kolme boxia odottavat edelleen toimenpiteitä ja terassilla veilä majoittuvia herneitä ja auringonkukkia. Ehkä huomenna, ehkä ensi viikonloppuna, toivottavasti kuitenkin jossain vaiheessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti